Bästa sätten att bli av med pormaskar | Pormaskar.nu


De bästa sätten att bli av med pormaskar

Pormaskar är en slags akne som uppstår när döda hudceller och olja täpper till dina porer, men det finns många effektiva metoder för att behandla dem. Att förebygga dom är också relativt enkelt.

Något som är viktigt att komma ihåg är att du ska använda riktiga verktyg för pormaskar om du ska plocka eller klämma dina pormaskar eftersom det annars kan bli värre.

Salicylsyra

Salicylsyra är en populär receptfri ingrediens i många medel för ansiktsrengöring. Syran bryter ner döda hudceller och tar bort extra olja som kan täppa till dina porer.

När du handlar ansiktsrengöring är det därför en bra idé att kontrollera ingredienserna noggrant. Du hittar produkter med salicylsyra som sträcker sig från 0,5% till 5%. Syran kan lite väl tuff mot vissa typer av hud. Därför är det bra att använda det ungefär varannan dag, snarare än dagligen, för att se hur din hud reagerar.

Extraktion

"Extraktion" kan låta skrämmande men det är faktiskt ett mycket effektivt sätt att bli av med pormaskar, så länge du ser till att göra det med specialiserade verktyg.

Av våra egna produkter rekommenderar kan du exempelvis använda vår porklämmare för den här typen av ändamål. Det är dock viktigt att du är försiktig och inte skadar din hy med verktygen och se till att alltid läsa instruktionen.


Retinoidkrämer och lotioner

Retinoidkrämer och lotioner, som är tillverkade med vitamin A, kan rensa dina porer. De hjälper också din kropp att skapa nya hudceller.

Du kan köpa några retinoider över disk i ditt närmaste apotek. Eftersom retinoider gör din hud mer känslig för UV -strålar, bör du använda dessa krämer och lotioner precis innan du lägger dig och undvika solljus i för stor utsträckning.

Kemisk peeling

Kemisk peeling är vanligtvis för personer som vill förbättra utseendet från solskador och mindre ärr, men det kan också hjälpa till med vissa typer av akne. Förfarandet kan rensa porerna och starta ny hudtillväxt.

Du kan få kemisk peeling hos en hudläkare eller hudterapeut. Det tar bort celler från det översta lagret av din hud.

Vanliga ingredienser i kemiska peeling-produkter är salicylsyra, glykolsyra och retinsyra. Eftersom processen använder syra kan det orsaka rodnad, ärrbildning, infektion och missfärgning av huden. Därför är det oerhört viktigt att det inte är något man gör själv.

Porrengörare

En porrengörare är en slags ansiktsrengöring som kan hjälpa till att bli av med de uppbyggda bakterierna som bidrar till akne. Du bör alltid återfukta huden efter att du har använt den typen av produkt

Det finns många olika varianter att köpa. Vi har försökt att enbart erbjuda de bästa på vår sajt men var inte heller rädd att fråga din närmaste hudterapeut. De kan också berätta vilken typ du ska använda och hur du använder dem korrekt.

Icke -komedogena produkter

De flesta icke-komedogena produkterna innehåller lite eller ingen olja och blockerar därför inte dina porer. Det minskar därmed risken för att få pormaskar.  

Det finns flera olika typer av ansiktsrengöring, fuktkräm er och smink som är icke-komedogena.

Andra sätt att förebygga pormaskar:

Tvätta ansiktet när du går upp, lägger dig och efter att du svettats.

  • Tvätta ansiktet när du går upp, lägger dig och efter att du svettats.
  • Lägg försiktigt rengöringsmedel på huden med fingertopparna. Att skrubba med tvättlappar eller svampar kan irritera huden.
  • Använd alkoholfriahudprodukter.
  • Undvik solen då eftersom hyn är känslig för UV -strålar.
  • Begränsa hur många gånger du rör ditt ansikte.
  • Byt kuddfodral ofta.

Vissa studier tyder också på att vissa livsmedel kan förvärra akne. Några av de misstänkta är skummjölk, choklad och kolhydratrika livsmedel som bröd och chips.

Behandlingar att undvika:

Vissa typer av behandlingar fungerar inte för pormaskar. 

  • Du bör undvika oljebaserade och alkoholbaserade rengöringsmedel. Om du har fet hy kan produkter som innehåller dessa ingredienser irritera din hud.

Om du har normal hy kan fuktkräm som innehåller lite lätt olja vara bra. Om du har torr hud kan oljebaserade fuktkrämer hjälpa till.