Måste du klämma finnar? Så du det säkrast – Pormaskar

Fri frakt | Skynda att spara:

Klarna Logo
Handla nu, betala senare med Klarna.

Måste du klämma finnar? Så du det säkrast


Pormaskar och finnar kan vara ett irriterande och envist hudproblem, men om man hanterar dem korrekt kan man minska deras påverkan och förebygga att de återkommer. Om du inte kan motstå frestelsen att klämma dina pormaskar, följ den här guiden för att göra det så skonsamt och säkert som möjligt.

Varför får jag pormaskar?

Pormaskar uppstår när talgkörtlar blir igentäppta av döda hudceller eller överflödigt talg. De kan vara öppna (svarta) eller stängda (vita), och trots populära missuppfattningar är svarta pormaskar inte smutsiga - de blir bara svarta när de oxiderar i kontakt med luften. Lär mer om pormaskar här.

Bör jag klämma mina finnar?

bli av med Pormaskar
Även om det kan vara frestande att klämma pormaskar, är det inte alltid det bästa valet. Att klämma kan leda till inflammation, skador på huden, och långsiktiga ärr. Men om du ändå väljer att göra det, är det viktigt att göra det så säkert som möjligt.

Hur klämmer jag pormaskar på ett säkert sätt?

För att minimera risken för skador och infektioner, följ dessa steg:

 1. Rengör ansiktet med varmt vatten: Använd en mild rengöringsprodukt eller vår Porrengörare. Varmt vatten hjälper till att öppna upp porerna och gör det lättare att klämma pormaskar.
 2. Tvätta händerna noggrant: Innan du börjar, tvätta händerna noggrant med tvål och vatten för att minimera risken för infektioner. Var särskilt noga med nagelområdet, där bakterier ofta gömmer sig.
 3. Tryck försiktigt på huden: Använd dina rena fingertoppar eller vår Porklämmare för att försiktigt trycka på varje sida om pormasken. Du bör försöka att få ut hela innehållet i pormasken på en gång, för att undvika onödig irritation.
 4. Var inte envis: Om pormasken inte vill ge med sig, avbryt och låt huden vila och återhämta sig innan du försöker igen. Tvinga aldrig ut en pormask, eftersom det kan leda till skador.
 5. Rengör huden noggrant: Oavsett om du har lyckats klämma pormasken eller inte, rengör huden noggrant efteråt. Använd återigen en rengörande produkt eller din Porrengörare och följ upp med ett Akne-plåster som hjälper till att skydda området och förhindra infektion.

Genom att följa dessa steg kan du hantera dina pormaskar på ett säkert och effektivt sätt. Kom ihåg, det bästa sättet att hantera pormaskar är genom förebyggande hudvård och regelbunden rengöring.

Vanliga frågor

 1. Är det verkligen dåligt att klämma pormaskar?
  Ja, det är det. När du klämmer pormaskar kan du skada huden och orsaka inflammation. Dessutom kan bakterier från dina händer infekteras, vilket kan leda till akne.

 2. Vad händer om jag inte kan motstå att klämma mina pormaskar?
  Om du absolut inte kan motstå frestelsen att klämma dina pormaskar, följ stegen i den här guiden för att minimera risken för skador och infektioner.

 3. Vad är det bästa sättet att hantera pormaskar utan att klämma dem?
  Det bästa sättet att hantera pormaskar är att förebygga dem. Detta innefattar regelbunden rengöring, exfoliering, och användning av produkter som hjälper till att reglera talgproduktionen.

 4. Varför ska jag rengöra mitt ansikte innan jag klämmer pormaskar?
  Rengöring av ansiktet hjälper till att ta bort smuts, olja och bakterier som kan orsaka akne. Dessutom kan värmen från vattnet hjälpa till att öppna upp porerna, vilket gör det lättare att klämma pormaskar.

 5. Hur ofta ska jag rengöra mitt ansikte?
  Det är bäst att rengöra ansiktet två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen. Om du svettas mycket, t.ex. efter träning, kan det vara bra att rengöra ansiktet direkt efteråt.

 6. Vad ska jag göra om jag har skadat min hud genom att klämma pormaskar?
  Om du har skadat din hud, sluta klämma omedelbart. Rengör området noggrant och använd en produkt som kan lugna huden och hjälpa till att reparera eventuella skador, som t.ex. ett akneplåster.

 7. Varför blir mina pormaskar svarta?
  Pormaskar blir svarta när de oxiderar i kontakt med luften. Detta betyder inte att de är smutsiga eller fulla av bakterier.

 8. Kan jag förhindra pormaskar?
  Ja, det bästa sättet att hantera pormaskar är att förebygga dem. Detta innefattar regelbunden rengöring, exfoliering och att använda produkter som hjälper till att reglera talgproduktionen.