Finnar runt munnen: Allt du behöver veta – Pormaskar

Fri frakt | Skynda att spara:

Klarna Logo
Handla nu, betala senare med Klarna.

Finnar runt munnen: Allt du behöver veta


Finnar runt munnen

Finnar runt munnen kan vara en besvärlig upplevelse för många, både estetiskt och känslomässigt. Denna specifika typ av utbrott kallas ibland "perioral akne" och skiljer sig från andra typer av finnar på huden. I den här artikeln ska vi djupdyka i ämnet finnar runt munnen – vad orsakar akne runt munnen, hur man behandlar dem och hur man kan förebygga framtida utbrott.

Orsaker till finnar runt munnen

 1. Hormonella förändringar: Ett av de mest framträdande skälen till att man får pormaskar runt munnen är hormonella förändringar, särskilt under menstruationscykeln, graviditet eller vid användning av vissa typer av preventivmedel.
 2. Kosmetika: Produkter som läppbalsam, läppglans eller foundation som inte är icke-komedogena kan täppa till porerna runt munnen.
 3. Kost: Vissa studier pekar på samband mellan utbrott och intag av vissa livsmedel, särskilt de med högt glykemiskt index.
 4. Stress: Långvarig stress kan påverka vår hormonbalans och leda till ökat oljeproduktion, vilket kan leda till finnar.

Behandling av finnar runt munnen

 1. Rengöring: Använd en mild rengöringsmedel speciellt framtagen för känslig hud. Undvik produkter med starka kemikalier som kan irritera området runt munnen.
 2. Salicylsyra: Denna ingrediens hjälper till att exfoliera huden och kan hittas i många överdisk-produkter för aknebehandling.
 3. Bensoylperoxid: En annan populär ingrediens för behandling av akne, som hjälper till att minska bakterier på huden.
 4. Antibiotika: För mer allvarliga fall kan läkare ordinera antibiotika, antingen som en kräm eller oral medicinering.
 5. Hormonell behandling: Kvinnor som upplever hormonella utbrott kan dra nytta av vissa hormonella behandlingar.

Förebyggande åtgärder

 1. Skönhet och hudvård: Var noggrann med att välja icke-komedogena produkter, speciellt de som appliceras runt munområdet. Rengör din makeupborste och svamp regelbundet.
 2. Kost: Även om det inte finns en direkt koppling mellan diet och akne, kan en balanserad diet som är låg i bearbetade livsmedel och socker vara gynnsam.
 3. Stresshantering: Praktisera avslappningstekniker som meditation, djupandning eller yoga för att hantera och minska stress.

Skillnad mot andra hudtillstånd

Finnar runt munnen kan ibland förväxlas med andra hudtillstånd på grund av deras liknande utseende. Att förstå skillnaderna är avgörande för att säkerställa korrekt behandling och vård. Nedan följer en utförlig diskussion om dessa skillnader.

Finnar jämfört med Perioral Dermatit

Perioral Dermatit är ett hudtillstånd som kännetecknas av ett utslag med rodnad och små blåsor eller knölar, och det uppträder ofta runt munnen. Det skiljer sig från finnar på följande sätt:

 • Utslagets Natur: Perioral dermatit orsakar ofta en rodnad och fjällig hud, medan finnar är distinkta, inflammerade knölar eller pustler.
 • Klåda och Bränning: Perioral dermatit kan åtföljas av klåda eller en brännande känsla, vilket är mindre vanligt med finnar.
 • Svar på Behandling: Perioral dermatit reagerar ofta inte på traditionella aknebehandlingar och kan till och med förvärras av steroidkrämer, vilket inte är fallet med finnar.

Finnar jämfört med Herpes Simplex Virus (Munsår)

Herpes simplex-viruset orsakar munsår, vilka är vätskefyllda blåsor som vanligtvis uppträder på läpparna eller runt munnen. Dessa skiljer sig från finnar på följande sätt:

 • Blåsors Utseende: Munsår börjar som små blåsor som sedan kan brista och skorpa över, medan finnar ofta är fastare, inflammerade knölar eller pustler.
 • Smärta och Obehag: Munsår är ofta smärtsamma och kan orsaka en stickande eller brännande känsla, medan finnar vanligtvis är mindre smärtsamma.
 • Återkommande Plats: Munsår tenderar att återkomma på samma plats, medan finnar kan uppträda på olika platser runt munnen.

Finnar jämfört med Seborréiskt Eksem

Seborréiskt eksem är ett hudtillstånd som orsakar fet, fjällig hud och kan uppträda runt munnen. Det skiljer sig från finnar genom:

 • Fjällande Hud: Seborréiskt eksem karakteriseras av gulaktiga, oljiga fjäll, vilket inte är typiskt för finnar.
 • Ingen Tydlig Inflammation: Till skillnad från finnar, som ofta är röda och inflammerade, är seborréiskt eksem mer benäget att orsaka fjällning och rodnad utan tydliga inflammerade knölar.

Finnar jämfört med Kontaktdermatit

Kontaktdermatit uppstår när huden reagerar på något den kommer i kontakt med, såsom vissa hudvårdsprodukter eller smink. Skillnaderna inkluderar:

 • Utslagets Mönster: Kontaktdermatit uppstår ofta i ett specifikt område där huden har kommit i kontakt med en irriterande eller allergen, medan finnar kan vara mer slumpmässigt utspridda.
 • Omedelbar Reaktion: Kontaktdermatit kan utvecklas snabbt efter exponering för en irriterande faktor, medan finnar utvecklas långsammare.

Finnar jämfört med Rosacea

Rosacea är ett kroniskt tillstånd som orsakar rodnad och ibland pustler i ansiktet, som kan likna finnar. Skillnaderna omfattar:

 • Kronisk Rodnad: Rosacea innefattar en ihållande rodnad i ansiktet, något som inte är typiskt för finnar.
 • Inga Komedoner: Rosacea innebär inte bildandet av svarta eller vita pormaskar, vilket är vanligt vid finnar.

Att förstå dessa skillnader är avgörande för att korrekt identifiera och behandla hudtillståndet. Vid osäkerhet är det alltid bäst att konsultera en hudläkare för en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Vanliga myter och misstag

Att hantera finnar runt munnen kan vara utmanande, och ofta omges denna process av myter och vanliga misstag. Att förstå dessa felaktigheter är kritiskt för att effektivt ta itu med problemet.

Myt 1: Finnar Beror Enbart på Dålig Hygien

Missuppfattning: En vanlig uppfattning är att finnar runt munnen enbart beror på dålig hygien.

Verklighet: Finnar orsakas av en kombination av faktorer som sebumproduktion, hormonella förändringar, och genetik. Överdriven rengöring kan faktiskt skada hudens naturliga barriär och förvärra finnarna.

Myt 2: Tandkräm Kan Bota Finnar

Missuppfattning: En populär tro är att applicera tandkräm på finnar kan hjälpa till att torka ut dem och minska deras storlek.

Verklighet: Tandkräm är inte formulerad för hudvård och kan innehålla ingredienser som irriterar huden och förvärrar finnar.

Myt 3: Att klämma finnar med händerna är effektivt

Missuppfattning: Många tror att det bästa sättet att bli av med finnar är att klämma ut dem med händerna

Verklighet: Att klämma finnar kan leda till ytterligare inflammation, infektion, och till och med ärrbildning. Det är bäst att låta finnar läka naturligt eller använda lämpliga produkter och behandlingar.

Myt 4: Alla Oljor Är Dåliga för Finnbenägen Hud

Missuppfattning: Det finns en uppfattning att alla typer av oljor bör undvikas om man har finnar.

Verklighet: Vissa oljor, som icke-komedogena oljor (exempelvis jojobaolja), kan faktiskt vara fördelaktiga för huden och hjälpa till att reglera sebumproduktionen.

Myt 5: Äta Choklad och Fet Mat Orsakar Finnar

Missuppfattning: En gammal myt är att choklad och fet mat direkt orsakar finnar.

Verklighet: Medan en ohälsosam kost kan påverka hudens övergripande hälsa, finns det inga konkreta bevis för att specifika livsmedel som choklad eller fet mat direkt orsakar finnar. Dock kan livsmedel med högt glykemiskt index bidra till inflammation i kroppen, inklusive huden.

Vanligt Misstag 1: Överdriven Användning av Hudvårdsprodukter

Problem: Att använda för många hudvårdsprodukter eller för ofta byta dem kan irritera huden och förvärra finnar.

Lösning: Håll dig till en enkel och konsekvent hudvårdsrutin och ge nya produkter tid att visa resultat innan du byter.

Vanligt Misstag 2: Ignorera Hudens Fuktighetsbehov

Problem: Många tror att de med finnar ska undvika fuktighetskrämer för att inte "täppa till" porerna. Lösning: Använd en lätt, icke-komedogen fuktighetskräm. Hydrering är avgörande för att upprätthålla hudens hälsosamma funktion.

Vanligt Misstag 3: Att Använda För Starka Aknebehandlingar

Problem: Att använda alltför starka aknebehandlingar kan torka ut och irritera huden, vilket leder till mer sebumproduktion och värre finnar.

Lösning: Använd milda, icke-irriterande behandlingar och applicera dem enligt anvisningarna.

Vanligt Misstag 4: Ignorera Effekten av Stress

Problem: Att inte hantera stress kan förvärra hudproblem, inklusive finnar.

Lösning: Inkludera stresshanteringstekniker som meditation, yoga eller regelbunden motion i din dagliga rutin.

Slutsats

Finnar runt munnen och vid mungipan kan vara en besvärande åkomma, men med rätt kunskap kan man både behandla och förebygga dem. Det är viktigt att förstå att varje persons hud är unik, och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Om du har ihållande problem med finnar runt munnen trots att du provat hemmabehandlingar, är det alltid bäst att konsultera en hudläkare eller dermatolog för professionell rådgivning.