Finnar och pormaskar: Så skiljer de sig åt – Pormaskar

Fri frakt | Skynda att spara:

Klarna Logo
Handla nu, betala senare med Klarna.

Finnar och pormaskar: Så skiljer de sig åt


Finnar och pormaskar, vi har alla kämpat med dem. Men vad är egentligen skillnaden mellan dem? För att förstå hur vi bäst kan bekämpa dessa hudproblem, måste vi först förstå deras karaktäristika och orsaker.


Vad är en pormask?

En pormask är en slags plugg som består av döda hudceller och talg, en oljig substans som produceras av talgkörtlarna i huden. När dessa två komponenter ansamlas i en hudpor och utsätts för luft oxiderar de och blir mörka – detta är vad vi kallar en svart pormask, eller blackhead. När pluggen istället förblir under huden, bildas en vit pormask, eller whitehead.

Vad är en finne?

En finne är en inflammation i huden som uppstår när en talgkörtel blir infekterad med bakterier. Denna infektion orsakar en rodnad, svullnad och varproduktion, vilket leder till den typiska vita toppen på en finne. Sammantaget är alltså den stora skillnaden att en finne medför en inflammation.

Huvudskillnader

Även om både pormaskar och finnar orsakas av ansamling av talg och döda hudceller, är det sättet dessa hudproblem hanteras på och de bakomliggande orsakerna till dem som skiljer dem åt.

1. Orsaker

Pormaskar uppstår främst när döda hudceller och talg ansamlas och blockerar porerna, vilket leder till oxidering när de kommer i kontakt med luft. De kan uppstå på alla hudtyper, men är vanligare hos personer med fet hud, eftersom denna hudtyp producerar mer talg. På andra sidan orsakas finnar av en infektion när bakterier kommer i kontakt med ansamlad talg och döda hudceller.

2. Behandling

Behandling av pormaskar kan innefatta djuprengöring av porerna, till exempel med hjälp av en porrengörare, och produkter som hjälper till att reglera talgproduktionen. Vad gäller behandling av finnar, är fokus på att döda bakterierna och minska inflammationen. Det kan innefatta alt från antibiotika och antiinflammatoriska produkter till livsstilsändringar för att minska bakterietillväxten på huden.

3. Utseende

Pormaskar är antingen svarta eller vita, beroende på om pluggen har utsatts för luft eller inte. Finnar är vanligtvis röda och inflammerade, med en vit eller gul topp där var har ansamlats.

Förebygga pormaskar och finnar

För att förebygga både pormaskar och finnar är det viktigt att upprätthålla en regelbunden hudvårdsrutin som inkluderar djuprengöring och exfoliering för att ta bort döda hudceller och reglera talgproduktionen. Det kan också vara hjälpsamt att använda produkter som akneplåster för att behandla befintliga hudproblem och förhindra nya från att uppstå.

Genom att förstå skillnaderna mellan pormaskar och finnar kan vi bättre hantera och behandla dessa vanliga hudproblem. Kom ihåg att det alltid är bäst att konsultera en hudvårdsexpert eller dermatolog om du har pågående hudproblem som inte förbättras med hemmabehandling.