Kemisk peeling – Pormaskar

Fri frakt | Skynda att spara:

Klarna Logo
Handla nu, betala senare med Klarna.

Kemisk peeling


Vad är Kemisk Peeling?

En kemisk peeling är inte ett specifikt namn på en behandling, utan ett samlingsnamn för många olika behandlingsformer. Med hjälp av olika syror som appliceras på huden, exempelvis AHA, TCA, eller mandelsyra, får huden ett litet lyft då det yttersta hudlagret exfolieras bort. I samband med att de döda hudcellerna avlägsnas, stimuleras nybildningen av hudceller. Ju äldre man blir, desto långsammare förnyas cellerna. Det man vill uppnå med en kemisk peeling är en förbättring samt ”föryngring” av huden. En kemisk peeling kan utföras på ansikte, hals, nacke, bröst, händer samt armar och ben.

Vad kan Kemisk Peeling åstadkomma?

En AHA-syra är en lite svagare fruktsyra medan TCA-syran är starkare och därmed mer effektiv som behandlingsmetod. Efter en behandling blir huden lenare och dess porer drar ihop sig. Även vissa mindre och ytliga rynkor liksom pigmentfläckar och acneärr kan minimeras eller till och med försvinna med hjälp av behandlingen. Slutresultatet blir att huden får ett fräschare, slätare och yngre utseende.

Du kan förbättra:

 • Acne och acneärr
 • Åldersfläckar och solfläckar
 • Fina linjer och rynkor
 • Fräknar
 • Ojämn hudpigmentering
 • Grov hud och fjällande hud
 • Ärr
 • Solskadad hud

Hur går en Kemisk Peeling till?

Behandlingen varierar beroende på vilken peelingform man använder. Vid en AHA-peeling appliceras syran på aktuellt behandlingsställe och får verka i några minuter. Under behandlingen kan en stickande eller svidande känsla uppstå. Vid en TCA-peeling applicerar man syralösningen ett visst antal gånger, tills man nått önskvärt behandlingsdjup. Denna behandling kan kännas lite mer, många beskriver känslan som ”brännande”.

Att tänka på efter behandlingen

Efter en AHA-peeling brukar huden fjälla lätt och en rodnad uppstå. Den lite starkare TCA-behandlingen blir rodnaden ofta mer omfattande och huden kan även svullna upp. Ibland förekommer även ytligare sår samt missfärgningar. Några dagar efter behandlingen brukar huden börja flagna. Sådana följdbesvär oftast snabbt övergående och avtar någon eller några veckor efter behandlingen. Viktigt att komma ihåg, är att huden blir mycket känslig för solljus tiden efter behandlingen. Viss ojämnhet kan uppstå i pigmenteringen på grund av behandlingen, och det är därför viktigt att inte utsätta huden för direkt solljus under de närmsta månaderna efter behandlingen. Använd alltid en sollotion med mycket hög solskyddsfaktor vid vistelse utomhus.

Hur mycket kostar en Kemisk Peeling?

Kostnad är alltid ett övervägande när det gäller att välja behandling. Kostnaden för en kemisk peeling varierar beroende på om du väljer att utföra peelingen själv, typen av kemisk peeling, om du gör den professionellt: beroende på kompetens och kvalifikationer hos den person som utför behandlingen, tiden det tar och arbetet som krävs för behandlingen, samt den geografiska placeringen av kliniken.

Under 2009 uppskattade ”the American Society of Plastic Surgeons” att den genomsnittliga kostnaden för en kemisk peeling hos en kirurg i USA var $764, eller ca 5000 kr. Många av de som utför behandlingen kan erbjuda finansieringsplaner, så kom ihåg att fråga. Dessutom kan ytterligare kostnader tillkomma:

 • Kostnader för kirurgisk lokal
 • Bedövningsmedel
 • Receptbelagda läkemedel

Om du utför peelingen själv finns det att köpa hemmapeeling för så lite som ca 200kr, tänk på att det är viktigt med krämer för återhämtning samt solskydd och att denna kostnad tillkommer om du inte redan har den här typen av krämer.

Mild, Medium, och Djup Kemisk Peeling

Effekterna och processen av kemisk peeling kan variera beroende på djupet av peelingen. Mild peeling syftar till att endast exfoliera det yttre lagret av huden för att ge den en fräsch lyster. Medium peeling går djupare in i huden och kan hjälpa till att behandla rynkor, akneärr och ojämn hudton. Djup peeling tränger ännu djupare in i huden och kan hjälpa till att behandla djupa rynkor, solskadad hud, och vissa typer av ärrbildningar eller pigmentförändringar.

Mild Kemisk Peeling

Denna typ av peeling, även känd som ytskiktspelling, innehåller vanligtvis AHA-syror (t.ex. glykolsyra eller citronsyra). Detta är den mest skonsamma typen av peeling och kan hjälpa till att ge huden en fräsch lyster samt minimera fina linjer, akne, torr hud och solskador. Behandlingen varar vanligtvis omkring 10-20 minuter, och du kan förvänta dig rodnad, peeling och mild irritation efteråt. Den stora fördelen med milda kemiska peelingar är att de har mycket kort återhämtningstid - du kan i princip gå tillbaka till dina vanliga rutiner direkt efter behandlingen.

Medium Kemisk Peeling

Medium peelingar tränger djupare in i huden och innehåller oftast TCA (triklorättiksyra) eller Jessner-lösning (en blandning av salicylsyra, mjölksyra och resorcinol). De är mer effektiva för att behandla moderata rynkor, akneärr, ojämn hudton samt vissa typer av pigmentförändringar. Denna behandling kan orsaka rodnad, svullnad, och en stinging känsla under och efter proceduren. Återhämtningstiden är längre än för mild peeling - vanligtvis tar det några veckor för huden att återhämta sig helt.

Djup Kemisk Peeling

Djupa peelingar är de mest intensiva och använder fenol (carbolsyra) för att tränga djupt in i de mellersta hudlagren. De kan behandla djupa rynkor, solskador, ärrbildning, och fläckar effektivt. På grund av intensiteten av denna procedur, kan det vara nödvändigt med bedövning eller till och med en kort sjukhusvistelse. Återhämtningen från en djup kemisk peeling kan ta flera månader, och du kan förvänta dig en betydande rodnad, svullnad, och fjällning under den tiden. Efter en djup kemisk peeling blir din hud mycket känslig för solen, så det är absolut nödvändigt att du skyddar den noggrant.

Är Kemisk Peeling säker?

Om du är gravid eller ammar, bör du inte genomgå en kemisk peeling. För personer med mörkare hud kan vissa typer av kemisk peeling orsaka permanent missfärgning eller ojämn pigmentering. Om du har haft ett utbrott av kallbrand, har du större risk att få det igen efter en kemisk peeling. Personer med vissa typer av akne kan också uppleva en försämring efter en kemisk peeling.

Kom ihåg att alltid kontakta en certifierad hudvårdsexpert eller en plastikkirurg innan du bestämmer dig för att genomgå en kemisk peeling. De kan ge dig den mest korrekta informationen om vilken typ av kemisk peeling som är bäst för din hudtyp och dina unika behov.

Vanliga frågor om Kemisk Peeling

1. Är kemisk peeling smärtsam?

Det kan variera beroende på intensiteten av behandlingen. Mild peeling kan orsaka en liten stickande eller brännande känsla, medan djup peeling kan vara smärtsam och kräver ofta bedövning eller mild sedering.

2. Hur lång tid tar det att återhämta sig efter en kemisk peeling?

För en mild kemisk peeling kan du återgå till dina vanliga aktiviteter direkt efter behandlingen, även om din hud kan vara röd och fjällande i några dagar. För en medium peeling kan återhämtningen ta 1-2 veckor, medan för en djup peeling kan det ta flera månader för huden att återhämta sig helt.

3. Kan jag genomföra en kemisk peeling hemma?

Det finns hemmabehandlingskit för kemisk peeling, men dessa bör användas med försiktighet. Även om de vanligtvis innehåller svagare syror, kan felaktig användning fortfarande orsaka skada. Det är alltid bäst att konsultera en hudvårdsexpert för råd och behandling.

4. Vilka är de potentiella riskerna med kemisk peeling?

Vanliga biverkningar inkluderar rodnad, fjällning och irritation. Vid mer intensiva behandlingar kan det uppstå blåsor, svullnad, infektion, ärrbildning och ojämn pigmentering. Det är viktigt att följa eftervårdsanvisningar noga för att minimera dessa risker.

5. Hur ofta kan jag göra en kemisk peeling?

Frekvensen beror på typen av peeling och ditt specifika hudtillstånd. Mild peeling kan göras så ofta som varje vecka, medan medium till djup peeling bör göras med månaders mellanrum. Din hudvårdsexpert kan ge dig råd om den bästa frekvensen för din hudtyp och tillstånd.

Slutsats

En kemisk peeling kan vara ett effektivt sätt att förbättra hudens utseende och känsla. Från milda peelingar som kan förnya din hud och ge den en fräsch lyster, till djupare behandlingar som kan behandla allvarliga hudproblem - det finns en kemisk peeling för nästan alla behov. Men, det är viktigt att komma ihåg att en kemisk peeling inte är en mirakelkur för alla hudproblem, och det är alltid bäst att rådfråga en hudvårdsexpert eller plastikkirurg för att hitta den bästa lösningen för dig.